Vi guider dig til, hvordan du giver din nye jernpande en naturlig non-stick effekt!
Når du køber en ny jernpande, skal den først behandles inden den kan bruges til madlavning. Panden kommer helt rå, og du skal derfor selv opbygge en natur nonstick på din jernpande.
I denne guide vil vi give dig de nødvendige værktøjer for at opbygge seasoning på din nye jernpande.
Se vores videoguide herunder:
Når du modtager din nye jernpande, vil du sandsynligvis være ivrig efter at komme i gang med at bruge den. Det er dog vigtigt at huske, at ligesom med støbejern, er det nødvendigt at opbygge et naturligt non-stick lag. Dette kaldes “seasoning”. Følg denne guide trin for trin, og bliv klar til at give din nye stegepande den perfekte seasoning.
En jernpande bliver kun bedre og bedre for hver gang du bruger den, men det er nødvendigt at der er en god seasoning til at starte med. Tag dig derfor god tid til at lave din første seasoning. Det vil du komme til at sætte pris på i fremtiden!
Carbonstål er en populær type pande på grund af dens holdbarhed og evne til at levere høje varme til madlavning.
Seasoning er processen med at påføre et lag af olie på overfladen af panden og derefter opvarme den for at skabe en naturlig nonstick-belægning. Carbonstål har en mere åben overfladestruktur end rustfrit stål eller aluminium, og når det udsættes for varme, kan maden let klæbe fast på overfladen. En jernpande er, i modsætning til en nonstick pande, ikke udstyret med en kemisk belægning, hvorfor denne behandling er nødvændig. Læs mere om forskellen på jernpander og nonstick-pander her
Ved at give carbonstål en seasoning skaber du en naturlig nonstick-belægning, der hjælper med at forhindre mad i at klæbe fast på panden, samtidig med at den beskytter mod rust og andre skader.
Med dårlig seasoning kan maden klæbe fast på panden, og panden kan også ruste og blive beskadiget over tid. Så hvis du vil have en jernpande, der holder i mange år og giver dig fantastiske madlavningsresultater, er det vigtigt at give den en god seasoning.
Der er flere måder, at lave en seasoning på. Her tager vi udgangspunkt i en metode, hvor ovnen bruges som varmekilde. Hvis du er indehaver at et gaskomfur, kan dette også bruges.
Jernpander, ligesom støbejernspande, har en vis klæbeeffekt, men hvis du seasoner dem ordentligt, har du pludselig non-stick stegepande, hvorpå du kan klare alt stegearbejde.
Følg disse trin for at give din jernpande en naturlig nonstick:
Før du går i gang med at lave din seasoning, er det vigtigt at forvarme ovnen til den ønskede temperatur. En god tommelfingerregel er at varme ovnen op til samme temperatur som oliens røgpunkt. Vi anbefaler, at du bruger vindruekerneolie, som har et røgpunkt på omkring 220 grader Celsius. Hvis du er i tvivl om oliens røgpunkt, så tjek mærkningen på flasken for at være sikker.
Hvis du arbejder med en ny jernpande, kan den komme med et beskyttende lag olie. Fjern dette, før du seasoner din pande for første gang, For at opnå det bedste resultat. Vask panden grundigt med opvaskesæbe og en klump ståluld. Det er meget vigtigt, at det beskyttende lag olie vaskes helt væk, så tag dig god tid til dette step! Brug det varmeste vand du kan få ud af din vandhane.
Dette er måske sidste gang, du bruger opvaskesæbe på din jernpande. Den skal nemlig ikke rengøres på denne måde til dagligt. Læs mere om rengøring af jernpander her
Efter du har fjernet det beskyttende lag olie, er det tid til at tøre din pande grundigt. Tør panden med et viskestykke og sæt den herefter på dit komfur. Skru op for varmen på komfuret til lav varme og lad panden varme op i et par minutter, indtil den er helt tør. Dette trin hjælper med at forhindre rust i din pande i fremtiden.
Panden er nu helt tør og klar til at få påført et lag olie. Påfør et par dråber vindruekerneolie til panden, og tag et fordel det med et stykke køkkenrulle. HUSK også at påføre olie på bagsiden af panden.
Tør panden en gang mere med et tørt stykke køkkenrulle, for at have et meget tyndt lag olie. Sådan undgår du at få et klistret resultat.
Nu er panden klar til at komme i ovnen. Læg panden på en rist med bunden i vejret. Dette sikrer, at der ikke samler sig olie i bunden af panden, som giver et ujævnt resultat. Lad panden ligge i ovnen i omkring 60 minutter. Tjek gerne panden løbende, for at sikre dig, at der ikke er overskydende olie. Dette vil skabe et ujævnt og klistret resultat, så er dette tilfældet kan du tørre dette væk med køkkenrulle. OBS.: Panden er varm, så vær forsigtig.
Der er nu gået cirka en time, og det er blevet tid til at køle din pande ned.
Som du måske ved, så er jernpander ikke så glade for drastiske temperaturskift, så derfor er det vigtigt, at du ikke bare giver banden ud af den varme ovn og stiller den på et koldt køkkenbord. Dette kan slå panden skæv, hvilket vi for alt gerne vil undgå!
Derfor anbefaler vi, at du laver panden køle ned sammen med ovnen, indtil den ikke er brandvarm længere.
Hvis du vil give din nye jernpande lidt ekstra kærlighed, kan du gentage processen med at smøre den ind i olie og varme den i ovnen en gang til, inden du tager den i brug for første gang. Dette vil sikre, at din jernpande bliver endnu mere nonstick og klar til at lave perfekte måltider hver gang.
Alternativt er din pande allerede klar til madlavning nu. Vi anbefaler, at du tilbereder noget fedtholdig mad første gang. F.eks. en bøf eller bacon. Dette vil hjælpe din seasoning godt på vej.
En af de bedste ting ved en jernpande er, at den bliver bedre med tiden. Jo mere du bruger den, jo mere nonstick bliver den naturligt.
Hvis du en indehaver at et gaskomfur, kan du også bruge dette som varmekilde. Det kræver dog lidt mere opmærksomhed, men til gengæld ikke ligeså lang varmetid.
Sådan laver du din seasoning med gaskomfur-metoden:
Følg denne guide indtil trin 4.
Varm derefter din pande op over medium-høj varme. Tag ovnhandsker på – afhængigt af pandens materiale kan håndtaget blive varmt. Den sølvfarvede bund af din pande bør begynde at blive gyldenbrun. Flyt panden rundt, så den tilberedes jævnt, og efter ti minutters tilberedning, hvor panden vil ryge, skal du fjerne panden fra komfurets varme.
Gentag oliering og opvarmningsprocessen indtil du har det ønskede resultat. Det kan gentages helt op til 5-10 gange alt efter, hvor langt tid du har til rådighed. Vi anbefaler, at du gentager processen mindst 3 gange.
Hvad er den bedste olie til at give din jernpande seasoning?
For at give din jernpande den bedste seasoning bør du bruge en neutral olie med et medium røgpunkt. Disse olier inkluderer rapsolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, vegetabilsk olie og majsolie. Undgå at bruge olier med en tydelig smag, såsom olivenolie og jordnøddeolie, da disse kan tilføre smag til det beskyttende lag i panden. Undgå også at bruge hørfrøolie da det skaller af.
Disse specifikke olietyper er kun nødvændige at bruge, når du skal give din jernpande sin første seasoning. Til daglig madlavning kan du selv vælge en olie eller andet fedtstof såsom smør
Carbonstål opvarmes meget hurtigt, så vær forsigtig, når du tilbereder mad med fedstof, der har et lavt røgpunkt, da madlavning med fedt ud over deres røgpunkt hurtigt kan brænde på. Læs alt om jernpander her
Temparaturen din jernpande skal opvarmes ved, afhænger af, hvilken metode du bruger.
Hvis du bruger ovnmetoden, skal ovnen opvarmes til en temperatur lidt over den brugte olies røgpunkt. I vores guide bruger vi vindruekerneolie med et røgpunkt på 216 grader Celsius. Derfor opvarmes ovnen til 220 grader.
Til metoden på komfuret, varmes din carbonstålspande op ved medium-høj varme i ti minutter. Dette er tilstrækkelig tid og varme til at omdanne det tynde lag olie til et nyt beskyttende lag.