Jernpander vs. nonstick

Hvad er forskellen på en jernpande og en nonstick-pande? 
Her giver vi dig de 10 vigtigeste forskelle.

Jernpander vs. nonstick-pander: 10 vigtige forskelle

Carbonstål, støbejern, stål, aluminium, kobber eller nonstick? Der er mange forskellige typer pander på markedet, og de kan være svære at kende forskellen på

I denne guide vil vi give dig 10 vigtige forskelle på pander i carbonstål/jern og pander med en kemisk nonstickbelægning (teflon) 

Lad os starte med at slå fast, at der ikke nødvendigvis er én type pande som du udenlukkende skal bruge. Der er plads til forskellige typer pander i dit hjemmekøkken, som alle kan tjene forskellige formål. 

I slutningen af denne guide vil du have den tilstræklige viden til, at kunne vælge den bedste pande til dit hjemmekøkken!

Jernpande vs. nonstick: Sammenligningstabel

Hvis du har travlt, har vi angivet de største forskelle mellem en carbonstål og non-stick køkkengrej i tabellen nedenfor. Disse punkter uddybes mere detaljeret i de følgende afsnit.

Jernpande

Nonstick-pande

Overflade

Naturlig seasoning af olie

Kemisk non-stick belægning lavet af PFAS/PTFE (Teflon) eller keramisk (sandafledt silicium)

Materiale

99% jern og 1% carbon 

Aluminium, hårdført-anodiseret aluminium, rustfrit stål eller andre

Holdbarhed

Op til en livstid

1 – 5 år

Alsidighed

Begrænset af syreholdige råvarer

Begrænset af høje temperaturer

Vedligeholdelse

Meget vedligeholdelse. Seasoning, skønsom vask og oliering for at undgå rust. 

Lav vedligeholdelse. Kan nemt vaskes – nogen endda i opvaskemaskinen

Reaktivitet

Reaktiv

Ikke reaktiv

Slip let

God slip let effekt med god seasoning 

God slip let effekt, indtil den kemiske overflade slides ned

Varmetolerance

Op til 650°C (varierer afhængigt af mærket)

Op til 250°C (varierer afhængigt af mærket)

Varmeledning

God varmeledning og varmelagring

God varmeledning, men dårlig varmelagring

Pris

Relativt overkommelige, men varierer af kvalitet. Ofte billigere end nonstick-pander

Varierer meget af kvalitet. Ofte dyrere end jernpander

1. Overflade

Jernpander og nonstick-pander er begge udstyret med en overflade, som er glat og let at arbejde med.

Jernpanderne kræver en særlig behandling for at opnå denne glatte overflade. Belægningen består af olie, som man selv skal påføre og brænde ind i panden (seasoning). Det er en opgave, der kræver vedligeholdelse og gentagelse af processen, når det er nødvendigt. En vel-seasone jernpande giver ikke kun en glat overflade, men også en god nonstick-effekt og beskytter panden mod rust. Læs vores guide om seasoning af jernpander her

Nonstick-pander har derimod en belægning påført, som gør det let at slippe maden af panden. Det er dog vigtigt at bemærke, at denne belægning vil slide af over tid, og panden vil derfor blive ubrugelig, når belægningen er helt slidt ned.

2. Materiale

Jern- eller carbonstålpander er primært sammensat af jern (99%) og en mindre mængde kulstof (1%), hvilket gør dem til en hybrid af støbejern og rustfrit stål i mange menneskers øjne. Non-stick pander består normalt af rustfrit stål med en keramisk eller PTFE-belægning (teflon), der giver panden dens slip-let effekt. Det er vigtigt at vælge en non-stick pande uden de sundhedsskadelige fluorstoffer PFOA eller PFOS, hvis du vælger denne type pande.

Det er også afgørende at bruge din pande korrekt og vælge en anden pande til høje stegetemperaturer, da non-stick pander kan blive beskadiget og blive nødt til at blive udskiftet. Til sammenligning holder jernpander praktisk talt evigt, men de kræver mere vedligeholdelse end non-stick pander.

3. Holdbarhed

Non-stick køkkengrej har en af de mest væsentlige ulemper, idet PTFE eller keramiske non-stick belægninger med tiden vil nedslides. I gennemsnit varer non-stick belægninger kun i mellem 1 og 5 år.

Selvom grundmaterialerne i non-stick køkkengrej er meget holdbare, er belægningen ikke varig. Når belægningen er slidt ned, kræver det, at man skal anskaffe en ny pande. For at forlænge levetiden på non-stick pander kan man vaske dem i hånden, bruge træ- eller plastikredskaber, undgå at stable andre køkkengrej ovenpå og holde temperaturen under 250°C. Men uanset hvilke forholdsregler, man tager, vil nonstick-pander før eller senere skulle udskiftes.

Mens holdbarhed er en svaghed ved non-stick køkkengrej, er det en af de største styrker ved jernpander i carbonstål.

Jernpander har ikke en syntetisk belægning og kan derfor holde i en levetid. Dets fantastiske holdbarhed er en af hovedårsagerne til, at carbonstål altid har været en uundværlig del i professionelle køkkener.

4. Alsidighed

Såvel jernpander som non-stick pander har deres styrker og begrænsninger, og det er vigtigt at kende disse, når du vælger det rigtige køkkengrej til din madlavning.

Når det kommer til jernpander, skal du være opmærksom på, at de ikke er egnede til at tilberede mad med højt indhold af syre, såsom tomatbaserede saucer eller retter med citrusfrugter eller eddike. Hvis du vil tilberede disse typer af mad, bør du overveje en pande i rustfrit stål eller emaljeret støbejern i stedet.

På den anden side er non-stick pander meget alsidige og kan bruges til næsten alle typer af madlavning. Men de er ikke så egnet til høje stegetemperaturer eller stegning af mad med en kraftig stegeskorpe. Derfor er de bedst til madlavning af retter, der ikke kræver høje stegetemperaturer, som for eksempel omeletter eller blødkogte æg.

5. Vedligeholdelse

Carbonstål køkkengrej kræver mere opmærksomhed og pleje end non-stick. Før brug skal det have seasoning, hvilket kræver både tid og vedligeholdelse. Læs vores guide om seasoning af jernpander her

Carbonstål er også mere besværligt at rengøre. Efter tilberedning skal det straks vaskes med varmt vand for at undgå maden klæber sig fast. Når du har renset panden, skal du tørre den med det samme. Hvis der er tilbageværende fugtighed på panden, vil det ruste.

Det anbefales ikke at vaske carbonstål med opvaskemiddel, da det vil skære igennem og fjerne seasoningen. De fleste køkkengrejsmærker anbefaler kun at vaske det med varmt vand og en blød svamp eller køkkenrulle.

Læs vores guide om rengøring af jernpander her

På den anden side er non-stick køkkengrej klar til brug lige ud af kassen og kræver ingen seasoning.

Selvom nonstick køkkengrej (næsten) altid skal vaskes i hånden, vil det klare sig bedre med opvaskemiddel end carbonstål.

Mens nonstick køkkengrej kræver mindre vedligeholdelse end carbonstål, må du ikke bruge en grov børste eller svamp på begge typer. Du må heller ikke skrabe overfladen med metalredskaber eller grove svampe.

Hvis du bruger ståluld på carbonstål, vil det fjerne seasoningen. Hvis du bruger det på nonstick køkkengrej, vil det ridse belægningen og ødelægge din pande. OBS. Dette gælder de fleste typer nonstick-pander, men forhold dig altid til producentens instrukser. 

6. Reaktivitet

Carbonstål reagerer kraftigt, hvilket betyder, at syrlige ingredienser (såsom tomater, vin og citronsaft) vil fjerne seasoningen fra panden og forårsage mikroskopiske jernpartikler at sive ind i din mad. Denne reaktion vil give din mad en metallisk smag og kan være skadelig for dit helbred.

På den anden side er nonstick køkkengrej fuldt ud belagt, så du ikke behøver at bekymre dig om, at maden reagerer med metallet under. Du kan tilberede tomat-, vin- eller citronsauce eller enhver anden syrlig mad uden at ødelægge overfladen.

7. Slip let

For at undgå at maden klæber fast, er det vigtigt at give din jernpande en god seasoning.

Vi anbefaler at give panden seasoning mindst to gange inden første brug og derefter starte med at tilberede fedtholdig mad. 

Selvom en god seasoning er modstandsdygtig over for mad, der klæber fast, er non-stick køkkengrej specielt designet til at slippe maden nemt.

Non-stick belægninger er konstrueret til at forhindre maden i at klæbe fast, så længe belægningen ikke er ridset eller slidt af.

8. Varmetolerance

Carbonstål har en betydeligt højere varmetolerance end non-stick køkkengrej.

Producenter af carbonstål anbefaler maksimale temperaturer langt over evnerne for de fleste husholdningsovne. Det betyder, at uanset din hjemmeopsætning, er det usandsynligt, at du overopheder en carbonstålspande.

Non-stick belægninger har en lav varmetolerance, så du skal være forsigtig, når du sætter non-stick køkkengrej i ovnen. De fleste non-stick køkkengrej kan bruges i ovnen mellem 200 og 250°C.

Når PTFE opvarmes over 250°C, begynder det at nedbrydes og kan frigive farlige dampe, der indeholder mikroskopiske kræftfremkaldende stoffer. Derfor bør du ikke sætte en non-stick pande i ovnen over dens maksimale anbefalede temperatur.

Keramiske non-stick belægninger kan tåle lidt højere temperaturer, men er stadig langt fra carbonstål.

9. Varmeledning

Jernpander er kendt for deres fremragende varmeledningsevne, evne til at opnå høje temperaturer og hurtige reaktion på temperaturændringer. Selvom panden kan tåle høje temperaturer, behøver du ikke at stege ved høje temperaturer hele tiden. Vores erfaring viser, at du kan opnå en flot stegeskorpe ved medium varme. Vi anbefaler at varme panden op ved lav varme (2/10) og derefter justere til medium varme (5/10).

For at få den bedst mulige varmeledning i  en non-stick pande, bør du vælge en med 5-lags konstruktion eller i det mindste en kerne af aluminium for at opnå bedre varmeledningsevne.

10. Pris

Carbonstål-køkkengrej er relativt overkommelig i pris. Det er meget billigere end rustfrit stål eller kobber-køkkengrej og kan være mere overkommelig end visse nonstick-køkkengrej. Se jernpande fra Gastrotools

Priserne på nonstick-køkkengrej varierer markant efter mærke og kvalitet. Materialer og kvalitet påvirker prisen drastisk. En nonstick-stegepande kan koste alt fra 200 kr. til over 1000 kr.

Læs mere om jernpander her